Masalah cari kod Ctrl + F di bahagian Edit Template baru?

ditaip Zana Mn jam 11:00 PM





Amboii, kemain lagi panjang tajuk tu. Nak bagi faham punya pasal. Hahaa. Rasanya dalam minggu lepas kot, tiba² blogspot buat rombakan lagi. I like. Mommy Pinky kan memang suka explore benda² baru ni. Lagi pun biasanya benda baru ni makin bertambah baik, makin memudahkan kita. So, jangan pening² jom tengok cara nak cari kod dengan mudah.

Ok, Mommy Pinky akan buat contoh guna Tutorial Reply Komen
Dalam tutorial tu, kita perlu cari kod

<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>

Kalau ikut cara lama, kita perlu tick kotak Expand Widget Templates kan?
Lepas tu lihat keyboard laptop/pc, kena tekan key Ctrl dan key F serentak.
Untuk pengguna Mozilla Firefox, korang akan nampak imej ni 

Masukkan kod di ruang sebelah find, klik Next.
Ini cara lama, dah tak boleh guna dah.

Haaa, ni cara baru ye!
Tak perlu tick kotak Expand Widget Templates sebab memang dah tak wujud dah pun kotak tu. Ke masih ada, Mommy Pinky yang tak jumpa? :D
Ok, lepas tu lihat keyboard laptop/pc, kena tekan key Ctrl dan key F serentak.

Eh,sama je cara? Mommy Pinky tipu, dah cuba tak jadi pun!

Haisyh, memang sama je caranya. CUMA!! Sebelum tekan key Ctrl dan key F serentak, kita perlu klik dahulu dalam kotak kod.
Ada faham? Heheee.
Lepas tu tekan key ENTER
Terus dia akan pergi ke kod yang kita masukkan dalam bahagian search tu. Tak perlu susah² nak Expand dulu pun. Automatik dia expand sendiri. Best tak?
Ni contoh gambar. Boleh klik kalau nak nampak lebih clear.


Selamat Mencuba.
Kredit

p/s: Jom singgah blogshop Mommy Pinky di MyKawaiiStore kalau anda peminat kurung moden. Jom la. Jom. Jom :)








Comments
15 Comments

15 komen:

||aLeaSaRa|| on 2:05 AM said...

hye MP.mmg ada kwn blog yg confused style terbaru ni.tq share :)

Mommy Pinky on 7:58 AM said...

@||aLeaSaRa||
hye, no problem :)

Aku Dan Komputer on 11:03 AM said...

Assalamualaikum, saya dtg singgah dan follow blog ni :D mmg blogspot ni ska buat perubahan kn.. pning2x...

Mommy Pinky on 8:12 AM said...

@Aku Dan Komputer
Waalaikumussalam, tq follow :D

sodah binti jemah (bukan nama sebenar) on 5:53 AM said...

patut laa tak jumpa. thank you ya

http://inialolo.blogspot.com/

idadruhi imani on 9:53 PM said...

temaceh =)...sgt jem otak..nasib jumpe tuto kt sini..sgt membantu =)

Shiroe Sherry on 6:37 PM said...

tq sgt sudi share info ni :)..like juta2 kali..hi2

siti najihah pawira on 11:42 AM said...

wah , thanks for this tuto. haduss pening kepala nak cari kod sekarang ni

Mommy Pinky on 4:18 PM said...

@sodah binti jemah (bukan nama sebenar)

No biggie dear :)

Mommy Pinky on 4:18 PM said...

@idadruhi imani

Gembira dapat membantu :)

Mommy Pinky on 4:19 PM said...

@Shiroe Sherry

Thank you, dear :)

Mommy Pinky on 4:19 PM said...

@siti najihah pawira

Tak pe, lama2 ok la tu. awal2 je..hehee :)

Mimi on 7:13 PM said...

tak paham la .Yg click kotak kod tu cam mane tu?

Mommy Pinky on 1:26 AM said...

Hi Mimi, Just klik je kat mana2 ruang kat kod byk2 tu tertulis. Faham tak? hee

Hidayah Zulkefli on 12:44 PM said...

Pening saya sebelum ni cari cara expand widget template. Tp dah tau dah. TERIMA KASIH :)

:a :b :c :e :f :g :h :i :j :k :m :n

Post a Comment

 

Copyright © 2008-2017 By Zana Mn. All rights reserved | Sign in, MP Design