Keguguran

ditaip Zana Mn jam 9:52 PM




Botak. Ape botak-botak? (emo)

Guest what? Hari nie lepas solat tadi, sikat rambut depan cermin. Dalam keadaan rabun ayam, jelas kelihatan rambut aku macam makin kurang je kat bahagian depan. Sebelum ni memang perasan time mandi, mak aii, banyak giler rambut gugur. Habis duk tersumbat kat bilik air tu dengan rambut aku je. Sebelum ni, normal la, even time belum kawin dulu pun biasa je kan gugur sikit-sikit, gugur manja orang kata. Ewah.

Tapi, memang horror lah kalau tengok sekarang ni tahap keguguran rambut aku. Kadang-kadang macam nak nanges bila sikat rambut, selambak gugurnya. Kalau dulu, sikat tu jarang sangat aku nak bersihkan sebab jarang rambut tertinggal kat situ. Sekarang, mau setiap hari kena bersihkan. Kat lantai jangan cakap la. Kalau sapu rumah, rambut aje yang bergelimpangan. Haisyh.

Pernah juga ngadu kat Mr.Kay, ntah-ntah aku ade barah kot? Duk gugur rambut ni? Tapi Mr. Kay kata, ape-ape pun biar dia yang sakit dulu. Apakah? ;(( Tapikan, memang risau giler sebab baru-baru ni salah sorang makcik aku kena breast cancer. So, dapat dah saham keturunan barah. Giler je aku ni. Kalau bab mati, memang cepat je nak fikir bukan-bukan.

Eh, bukan nak kata ape la kan. Time kecik-kecik dulu, aku selalu takut mak ayah aku gi jalan jauh-jauh sebab takut diorang eksiden. Padahal bukan jalan jauh mana pun. Asyik fikir mati je. Pelik tak? Ada tak orang lain yang berfikiran tak normal macam aku nih? ;p

Oklah, berbalik semula kat kisah rambut gugur tadi, sebab takut sangat, aku pun tibai la google pasal keguguran rambut. Maybe kesan lepas bersalin kot? Huh, sejuk kan hati sendiri. So, jumpe la macam-macam artikel.

KESIMPULAN AKU

Memang normal lah, rambut gugur-gugur ni lepas kita bersalin. So, tak payah nak sangka kena barah ke apa. Bhahaha.

Setiap hari rambut kita memang gugur 100 helai. 100 helai je kerr?? Purata kot.

Masa preggy, rambut kita tumbuh dengan lebih awsome (lebat dan sihat) sebab hormon estrogen kita banyak. So, lepas kita bersalin, paras hormon akan kembali normal. Maka, terjadilah keguguran yang teruk (isk!) lebih-lebih lagi kalau memang kau keturunan sejak azali yang ada masalah gugur rambut ni.

Yang menariknya, orang-orang tua suka cakap benda ni akan jadi kat korang bila anak mula sibuk sembur-sembur atau main buat belon air liur dia (haks!)

Rambut anda akan kembali normal selepas 3 hingga 6 bulan. Dan mungkin juga 9 bulan. Sabar ye yunk! Banyak pahala kita ni sebagai mommy :)

Well, aku tertarik sangat dengan teori orang-orang tua tu.
Sebab memang betul!!! :O

Isyh, isyh. Kebetulan betul. Memang sekarang ni, Irdina duk main air liur je kerjanya. Haisyh. Rasanya mungkin memang umur baby 4 bulan gitu dia suka main air liur kot. Pastu, hormon kita pulak mula nak jadi normal balik di masa yang sama, iaitu selepas 4 bulan. Tu yang jadi kebetulan tu. Motif tak nak terima teori orang-orang tua? Bhahaha ;p

Irdina, please jangan main air liur. Mama sayang rambut mama T_____T









Comments
38 Comments

38 komen:

Hot Mama on 10:03 PM said...

hehehe....lumrah sorang ibu kena lalui tu zana...:)

cik puan akish on 10:04 PM said...

kan...daku udah merasenye...aduhh tensen resenye dimane saje ade rambot...

||aLeaSaRa|| on 10:16 PM said...

hye Mommy Pinky.kebetulan kite pernah buat n3 ni nti sng sggh ye...

http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/01/tip-elak-rambut-gugur.html

Rara Farah on 10:29 PM said...

hehe..klaka kak zana nieyh...neway anak sedara rara pon dah stat maen sembur2 air liur...kekadang klaka gak..hehe...sekejap je gugur tuh..nnti sure lebat rmbut tuh

Semarak Api on 10:39 PM said...

jgn rsau sis.mber sy pon cter pas bslin byk rmbut die gugur.smp ble nmpk kulit kpla kt certain2 area.hehe..tp skang rmbut die dah mule tmbuh blk ngn lbt..dun wori hokehh..kjp je tuh..

QUEENofHEART on 12:07 AM said...

hye...salam perkenalan.. :))

Siti Nur Amirah on 1:20 AM said...

cute la akak ni..saya pon dulu2 mcm tu taw..siap tny kat kwn2, klu aku mati ko sdeyh tak??slalu sgt tny..hehe;p

KELI OH KELI on 3:31 AM said...

walaupun lewat...nk ucapkan gak tahniah sbb jadi ibu dan dikurniakan bayi yg amat comel.

MAMA AIZARA on 7:47 AM said...

yup..normal tu wanita pas bersalin gugur rmbt.. sama cam sy jugak..

LYAfrina on 8:42 AM said...

owhhh.. berdebar rasanya...
ingatkan MP keguguran.. lya pon cam tu bila lps bersalin.. sbb perubahan hormon kan.

nurul aziyana on 8:50 AM said...

suspen jer bc title post ni..hahaha rupenye gugur rambut

Mawar Merah on 9:03 AM said...

Ha'ah. Org pun rasa rambut Zana gugur coz perubahan hormon tu. Xpe.. T baik la balik tu (^.^) Ingat x org dlu pun hampir botak kt pala depan coz tension blaja? Tp skrg ok je. Siap rmbut lebat lg. Ngee..

mOoN on 9:44 AM said...

takotnyeeeee~

Hezesuze on 12:17 PM said...

aiyoooo bikin suspen jek..ingatkan keguguran apa tadik huhu

alaaa normal ler tu uols...dah beranak ni harus rambut gugur...ikut fakta sains pun mgatakan every dayrambut kita akan gugur...

Mommy Pinky on 12:19 PM said...

@Hot Mama
huhu..byk betul dugaan yek ;(

Mommy Pinky on 12:19 PM said...

@cik puan akish
iyep, di mana2 pun rmbut aje

Mommy Pinky on 12:26 PM said...

@||aLeaSaRa||
sudah tgk :)

Mommy Pinky on 12:27 PM said...

@Rara Farah
Amin !! xD

Mommy Pinky on 12:27 PM said...

@Semarak Api
yup, mcm pesakit barah T______T

Mommy Pinky on 12:28 PM said...

@mOoN
huuuu..jgn la kata gitu T__T

Mommy Pinky on 12:29 PM said...

@Hezesuze
huhu, mmg betul kak, everyday gugur. tapi tak ler sebanyak itu T_____T

lalink7 on 2:58 PM said...

kite anak dara pun ramabut gugur cam ape je..huwaaaaaaaaaaaaaa.....lagik risauuuuuuuuuuuu.....

NuZmEEn'S on 3:05 PM said...

As Salam kak zana. Sy ni pun tgh mengalami perkara yg sama. N Asyraf pun mmg tgh dok main air liur skrg ni. Tgh serabut otak fikir nape sampai selambak rambut kat sikat. Tu belum yg gugur time mandi lg... Aduhh emosi betul...
Alahai kak, yg dok ingat mati tu pun sy mcm tu jgk. Lagi dahsyat. ahaiii malu nak citernyee.... Kirenye kite ni tak brape nk normal la... hahaha

noraim on 7:01 PM said...

akak, sy pon keguguran rambut yg teruk. tak kira masa rambut gugur dgn byk. taktahu dah nk buat cmne.

Hashira Yusoff on 8:46 PM said...

ishh..tg0k tajuk tadi ingtkn gugur benda lain..gugur rmbut rupa2nya..hehe.. kak, shira ni x bsalin x ape gugur jgk rmbut..byk ouw~~ x mgkin la sakit.. T__T huhuh...nk uat cam ne ni.. namo la gi YUN NAM. hihihi.. ^__^

new-->kena serang si anon

linda dimin on 12:36 AM said...

hai...ingat gugur apa lak tadi...betul2 suspen!..:)

mrs jamal on 10:33 AM said...

ha..aa rambut kite pown banyak gugur..potong pendek je rambut..baru x nampak sangat nipisnya

fadhdeela on 12:26 PM said...

kita pun mengalami keguguran rambut! tp xkawen lg hihi cuba try pakai produk dewajah..elok kata org..
akak telah ditag :)

Meh sini: Anda ditag!!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ on 12:40 PM said...

ishhh, igtkan keguguran baby tadi, terkezuttt den!
kalo rambut.. gunala syampoo bawang!! hehehe, jgn mara ee.. saya pn manyak gak rambut gugur, abes lekat kat sikat, huhuhu

Mommy Pinky on 8:55 PM said...

@lalink7
huhuh, anak dara pun kene gak ke? ekeke :D

Mommy Pinky on 8:56 PM said...

@NuZmEEn'S
hahah, ade gang la plak!! xD
igt sorang2 je tak normal. kuikui. nape la anak kita main air liur kan. huhuhh T__T

Mommy Pinky on 8:57 PM said...

@noraim
isyh2, ade gang lagilah. hehe. ade kaitan makanan kot? huhuh.

Mommy Pinky on 8:58 PM said...

@Hashira Yusoff
hehe..kot kot la. sebab tak pernah diserang rambut gugur mendadak gini. tu pikir bukan2 tu T________T

Mommy Pinky on 8:58 PM said...

@linda dimin
haha, igt gugur ape tu? :D

Mommy Pinky on 8:59 PM said...

@mrs jamal
ala, sayang nyer rambut dah simpan panjang2 nih. lagi pun mak marah potong rambut pendek :D

Mommy Pinky on 8:59 PM said...

@fadhdeela
dewajah? oooh, nak carik kat mana tu? wangi tak? :P

Mommy Pinky on 9:00 PM said...

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥
haisyh! mana de baby. ngeh ngeh. syampoo bawang mahal woo.. :D

amalina baharuddin on 10:20 PM said...

mommy pinky .. yg pasal rambut gugur tu , saya yg anak dara ni pon slalu keguguran .. mgkin b'cos of hormon kot .. n satu lg , psal berfikir bukan2 tu , saya slalu brfikiran bgitu .. KITA SERUPA .. says paling takut kalu ibu n abah pegi jaln jauh2 naik kreta .. saya takut diorg eksiden.. pastu , dgn mngambil jln mudah utk tak berpikiran begitu , saya akan MENGIKUT MEREKA kemana MEREKA PERGI .. smpai gi pasar pun saya akan ikut .. parah la pnyakit saya ni .. xtahu mcm mana nk elakkan daripada berpiran buruk cenggituh .. hurm ..

:a :b :c :e :f :g :h :i :j :k :m :n

Post a Comment

 

Copyright © 2008-2017 By Zana Mn. All rights reserved | Sign in, MP Design