Ubah Icon Sebelah Blog List

ditaip Zana Mn jam 2:12 PM






Nampak tak ada icon sebelah sis, hubby dan bro tu?
Cara nak buat mudah je. Sebelum tu, jangan lupa backup dulu template tu ye.

Cara backup template,
masuk ke bahagian
Tengok sebelah kanan atas, klik
Klik
Save File.

Cari kod di bawah. Lebih kurang pun tak pe.
Tips untuk memudahkan pencarian,
Lihat keyboard korang, Tekan key Ctrl dan key F serentak.
Untuk pengguna Mozilla Firefox, korang akan nampak imej ni
Masukkan kod di ruang sebelah find, klik Next.
.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:0 0 0;
}
.sidebar li {
margin:0;
padding-top:0;
padding-$endSide:0;
padding-bottom:.25em;
padding-$startSide:15px;
text-indent:-15px;
line-height:1.5em;
}

Delete semua code di atas, gantikan dengan kod di bawah
Untuk ubah icon cute, ganti je kod url imej yang berwarna merah.
gambar cute boleh cari di www.glitter-graphics.com

.sidebar ul {
list-style:none;
margin:0 0 0;
padding:10px 0 0;
}
.sidebar ul li {
background:url(http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1866/1866928oi3l89co7v.gif) no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}

Ok, sekarang boleh klik
Seterusnya, masuk ke bahagian
Pilih Gadget Blog List


Perkara paling penting jangan tick ruang icon tu. Kalau tak, nampak icon tu je.
Siap dah. Selamat mencuba ^^


kredit to : www.mieyabubbletalk.com









Comments
41 Comments

41 komen:

~ yus ~ on 3:56 PM said...

Bestlah tutorial ni..akak dah cuba, tp mcm tak berapa menjadi jer...gambar nya kenapa besar ekk, mcm mana nak kasi size kecil sikit. Tapi oklah kot. Nanti cuba lagi...thanks.

farhana hanafi on 12:41 AM said...

best tuto! loikee.. thnks. dh cube tpi bkn guna yg giltter graphics. nk thu mcm ne nk amik url dri glitter graphics tu ek.

Mommy Pinky on 11:02 AM said...

Akak cuba lagi..dah ok dah tu.. ;)

Farhana, url utk glitter graphics tu senang je nk cari..

nak lagi senang, pergi ke BB code. Url gambar antara [img] dan [/img]

contohnya untuk BB code
[url=http://www.glitter-graphics.com][img]http://dl10.glitter-graphics.net/pub/692/692160k68dp18m79.gif[/img][/url]

url gambar

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/692/692160k68dp18m79.gif

:)

farhana hanafi on 2:42 PM said...

okies...

tq kak. nti nk try bt la plk.. hehee... thnks sbb sudi shre ilmu.

farhana hanafi on 2:51 PM said...

dh dpt dh... thnks dear.

Mommy Pinky on 5:51 PM said...

no problem :)

Cik Syafika on 2:42 PM said...

tq ! tq ! tq ! tq so much (:

kali neh menjadi . uhuhu . ,

mrs.JamaL on 7:30 PM said...

hmm..dh lame mengidam nk mcm ni...
nk try nt..

tenkiu dear..

Mommy Pinky on 9:18 PM said...

Cik Syafika, hehe..seronok nampak :)

Mommy Pinky on 9:19 PM said...

mrs. Jamal, cuba jgn tak cuba..ngidam plak dah..sapa preggy nih.. XD

Hanum on 9:30 AM said...

nak tanya,
kalau wordpress cam ne nak wat cuba cari kat dashboard, layout nyer tab tak de.. huhuhu teruk tul , baru nak blaja mencantikkan blog..
mekaseh

Mommy Pinky on 10:08 AM said...

@Hanum
Hanum, sorry tak dapat nak tolong, tak pernah guna wordpress, tak tau systemnya camne..huhuh~

cnOor on 7:52 PM said...

thanx akak.da tri.jadi =))
cane nk bt kat comment replace ngn pic?

Mommy Pinky on 8:52 PM said...

@cnOor
mm..y mana satu tu? ;)

safinazhanum on 9:00 AM said...

uhuhuuu sadisnyer :(

Mommy Pinky on 10:54 AM said...

@safinazhanum
Jgn sedih, tukarla ke blogspot..keh keh ;)

Hanum on 5:02 PM said...

hahahaha
akhirnya tukar ke blogspot... jenuh ngan wordpress terasa skema

yummy nuts on 3:00 AM said...

jmp tutorial ni and try buat.
jd la! thxx mommy.
muahhx! hehehe. :D

IzzaH si pari pari on 10:47 PM said...

sedihnya~~
yg ni tak buleh jadi lorr

Ah Moy on 5:50 AM said...

Mommu Pinky.....sidebar ul { tuh xder la kat edit html saya..mcm mana ni?

Hashira Yusoff on 11:19 PM said...

tq mumee~~ i l0ike it!!

JNJ Smart Shop on 9:45 PM said...

salam..setuju dgan Ah moy..cam ner kalu sidebar ul { tuh xde dlam html..uwaaa..nk wat gak..tp xleh..sedey.."(

Mommy Pinky on 10:37 AM said...

@JNJ Smart Shop

Selalunya, klau guna template y blogger sediakan tu mmg byk tutorial yg kita xleh follow sbb lain kod html nya. nk buat juga boleh, tp kena try n error la. tak reti, better tukar layout tu, cari kat sini

http://btemplates.com/

klau tak reti pasang, blh refer sini..okay :)

http://babybiey.blogspot.com/2010/05/tutorial-memasang-template.html

fina on 12:46 AM said...

xjumpe kod..=(

nina_cadbury on 1:29 PM said...

mommy pink nina wat ta jd pon :( manyak kali try da :(

Nur SyafiQaH ZulkiflY on 1:49 AM said...

Mommy sayang..yg mommy kata kena jangan tick icon tu,,,saya takdela..maksud saya saya takde yang icon tu..camne ea?

FEEWO on 8:28 PM said...

mommy , tak jumpa pun code kat atas tuh. adehh penat dh cari ni. hehe

:nurul: on 3:24 PM said...

still tak menjadi,,
tak jmpe r kod tu,,
try again ler,,,

noraim on 3:35 PM said...

akak, tak jadi lah. gambar tuh besar sgt. mcm mane nak jadi kecik eh?

Ila Nabilah on 2:08 PM said...

tapi nape tak jadi? n cam mn nk buat yg gmbr TQ komen,muaks sejibik..ngee~ tuh, yg kat bwh org comment2 tu?

uwmaisarah on 12:33 PM said...

thanks kak zana, jasamu dikenang ! :D

nayli nawwarah on 1:34 PM said...

mekaseh kak..~___^

linda dimin on 8:00 PM said...

saya dah berjaya buat..terima kasih mommy pinky...wlupun nak carik icon mcm nak lebam...hehe!la ni x puas ati g..hehe!

Cik Michiko on 9:17 AM said...

wahahaha . . sye dah berjaya la mamy pinky ~ hihihi . .

♥Princess Delliza♥ on 7:27 PM said...

tq mummy..dah jadi..mummy..camne nak buat kotak utk reply ni yer? bkn reply yg de gambr tu tau..ni kotak utk taip msg tu..cth: cik michiko tu..ada pink..kotak tu la..

♥ adibah mazlan ♥ on 11:31 PM said...

KAKAK TAK DAPAT LA NAK BUAT.. NI EMAIL SAYA DATINDBA@YAHOO.COM.. AKAK, SAYA DAH CARI KOD TU TAPI TAK DE, HARAP AKAK DAPAT MEMBANTU .. SAYA MENANTI. TAK PON AKAK REPLY DI COMENT BLOG SAYA.. INI BLOG SAYA WWW.DATINDBA.BLOGSPOT.COM.. SAYA TUNGGU YE KAKAK.. TERIMA KASIH

Eyntan Sabrena on 12:42 AM said...

mmg kalau pkai template designer x dpt ke? sy dah try cari code yg mummy pink suroh, tp x jumpa T^T

S h i d a on 9:42 PM said...

akak, sy x jumpe pn kod tu :(

camne nak cari sampai jumpa selain belek satu2?

ade kebarangkalian x yg kod tu mmg xde?

nak wat tuto ni! waaa~

Mommy Pinky on 9:45 PM said...

shida, click button ctrl+f untuk cari kod

muncit on 4:49 PM said...

dah cari code tu xjumpe la yg same or yang hampir sama...pls help me :(

Zikri Ahmad on 6:54 PM said...

Thanks sesangat kak..
saya memang dah lama dah carik camne nak tuko benda alah tu..
THANKS sesangat!

:a :b :c :e :f :g :h :i :j :k :m :n

Post a Comment

 

Copyright © 2008-2017 By Zana Mn. All rights reserved | Sign in, MP Design